تودور، رولکس آینده؟

شاید بتوان فقط و فقط یک برند را در جهان ساعت نام برد که از اصالت خودش تا به امروز به عنوان مهم‌ترین فاکتور موفقیت استفاده کرده همین عنصر موفقیت در حال حاضر جهان و بخشی از صنعت مد را تحت تاثیر خود قرار داده و اگر اخبار روزهای اخیر نظیر مقایسه رولکس از جهت سرمایه گذاری با سهام و کریپتوکارنسی را دنبال کرده باشید متوجه ارزش واقعی رولکس به عنوان کالایی فراتر از یک ساعت خواهید شد. رولکس شاید از نظر استانداردهای FHH در رده ساعت سازان Fine Watchmaking قرار نگیرد اما با تعریف گرامر طراحی که برای تمام افراد جامعه قابل درک و جذاب است و همچنین با رعایت بالاترین استانداردهای ساعت‌سازی و بازاریابی درست خود توانسته بیشترین سهم فروش بازار دنیای مکانیکی ساعت‌ها را داشته باشد. اما آیا خرید رولکس به این سادگی است؟ آیا می‌توان رولکس را با ارزش واقعی آن خریداری کرد تا از دیدن لوگوی تاجش در مچ دست لذت ببریم؟ با توجه به علاقه شدید افراد به خرید ساعت‌های رولکس و عرضه‌ای که پاسخگوی این نیاز نیست قاعدتا خیر! اما اگر مقاله “لطفا به سیکو احترام بگذارید” را خوانده باشید در آنجا به سوگیری اشاره‌ای داشتم و باید اعتراف کنم پس از چهار سال تحقیق و جست و جو در دنیای ساعت افراد پولدار درگیری نوعی سوگیری نسبت به برند رولکس شده‌اند و حتی جایگزینی برای آن نمی‌توانند در ذهنشان در نظر بگیرند. در این مقاله هدفم معرفی یک جایگزین توسط خود رولکس است، برندی که ریشه‌هایش به رولکس پیوند خورده و خوشبختانه زبان طراحی نزدیکی به رولکس دارد و شخصا آینده بسیار درخشانی برای تصور می‌کنم، بله درست حدس زدید تودور (Tudor) دوست داشتنی!

T1
Image: Tudor Black Bay Pro

چقدر تودور را می‌شناسیم؟

وقتی از دوستان علاقه‌مند به ساعت میپرسم که چقدر از تودور می‌دانید در اکثر مواقع این جواب را دریافت می‌کنم “تودور (بسیاری تیودور تلفظش می‌کنند!) یک Sister Company رولکس است” شناخت افراد معمولا در همین جمله کوتاه خلاصه می‌شود. بیاید سفر کوتاهی به تاریخچه تودور داشته باشیم در سال ۱۹۲۶ نام تجاری The Tudor توسط شرکت ساعت‌سازی Veuve de Philippe Huther به نمایندگی از هانس ویلسدورف (بنیان‌گذار رولکس) ثبت شد و تقریبا از سال ۱۹۳۲ بود که ساعت‌هایی با نام تودور تولید شدند و در نهایت در ۱۹۳۶ هانس ویلسدورف تودور را به طور کامل تصاحب کرد و درست ده سال بعد کمپانی Montres TUDOR SA را ثبت نمود. هدف ویلسدورف از راه اندازی تودور به عنوان یک جایگزین ارزان‌تر و قابل دسترس‌تر رولکس برای جامعه بود و شاید دلیل موفقیتش را بتوان استفاده از تکنولوژی‌های رولکس دانست زمانی که قاب‌های ضدآب اویستر رولکس در دنیا شهرت یافته بودند تودور از همان قاب استفاده می‌کرد و یک گزینه ارزان‌تر قاب ضدآب معروف را در اختیار طرفداران رولکس قرار می‌دادند. این رویکرد جایگزینی در دنیای فشن و پوشاک بیشتر دیده می‌شود که برند‌های لوکس ورژن ارزان‌تر از برندشان را به بازار ارائه می‌دهند که متاسفانه در دنیای ساعت فقط رولکس با تودور موفق به سنت شکنی شده. در کارنامه تودور موارد درخشانی مانند همکاری با تیم BNGE بریتانیا که برای سفر تحقیقاتی و تحت شرایط دشوار به قطب شمال با ساعت‌های اویستر پرینس تودور سفر کردند یا همکاری‌های دیگری با نیروی دریایی فرانسه و ایالات متحده و … دیده می‌شوند که همگی مهر تاییدی بر قابلیت‌ها و دقیق بودن تودور هستند. از اواخر دهه ۹۰ بود که مدیران رولکس تصمیم گرفتند دیگر از اجزای رولکس برای ساعت‌های تودور استفاده نکنند و به دلیل فروش کمتر ساعت‌های تودور رفته رفته ساعت‌های این کمپانی از بازارهای مهمی چون آمریکا و … حذف شدند. اما مدیران بنیاد رولکس نمی‌خواستند برندی چون تودور که ظرفیت‌های بالایی دارد را به حال خود رها کنند و در نهایت سال ۲۰۰۹ بود تودور مجددا راه اندازی شد و هدفش را در احیای تاریخچه غنی خود کرد و توانست جایگاهی بین طرفداران دنیای هورالوجی پیدا کند اما تودور در طی روند احیای خود سال ۲۰۱۲ به شهرت زیادی با ساعت Black Bay دست یافت و روند صعودی آن‌ها تا به امروز ادامه داشته است.

Image: Tudor Black Bay 58

یکی از دلایلی که در گذشته تودور از زیر سایه رولکس بیرون نمی‌آمد وابسته بودنشان به خود قطعات رولکس و کمپانی چون ETA بود که حتی سبب شده بود با نام فیک رولکس یا کپی رولکس شناخته شود اما در حال حاضر تودور روند مستقلی به خود گرفته و از سال ۲۰۱۶ شروع به استفاده از موومنت‌های In-House کرد در واقع پشت پرده این موومنت‌ها گروه Kenissi است که با همکاری تودور روند توسعه خود را طی می‌کنند، تولید موومنت‌های In-House و فاصله گرفتن از کمپانی ETA ارزش ساعت‌های تولیدی گروه تودور و محبوبیتشان در بین طرفداران رولکس را بیشتر کرده است. ساعت‌های تودور به لحاظ طراحی در مقابل رولکس مسیر متفاوتی را طی می‌کنند و ریسک بالایی را نسبت به رولکس انجام می‌دهند چراکه رولکس چندین سال است تغییرات بزرگی به کالکشن خود وارد نمی‌کند یا به عبارتی دست به ترکیب برنده خود نمی‌زند و در طرف مقابل گرامر طراحی تودور ادای احترام و تفسیر مجدد ساعت‌هایی است که درگذشته تولید شده‌اند شاید ساعت‌های تودور کیفیت یا پرداخت‌های مشابه رولکس را نداشته باشند اما از استانداردهای رولکس چندان دور نیستند و اگر قیمت‌های بوتیکی را با درنظر گرفتن کیفیت ساخت با هم مقایسه کنیم نمره قابل قبولی می‌توانیم به مجموعه ساعت‌های تودوری که با موومنت In-House تولید می‌شوند بدهیم.

نمونه‌ای از ساعت تودور با قاب رولکس, تصویر: Bulang and Sons

جنبه‌ی دیگری که باید این دو خواهر و برادر را باهم مقایسه کنیم کالکشنشان است به جرات می‌توان گفت رولکس تقریبا تمامی مدل‌هایش در بازار تقاضا دارند چیزی که هیچ برندی نتوانسته به آن نزدیک شود و از طرف مقابل در حال حاضر موفقیت تودور در گرو ساعت‌های Black Bay است هرچند امسال با معرفی ساعت‌هایی چون Black Bay Pro، Pelagos FXD و Ranger تلاششان از بیرون آوردن تمرکز مشتریان از سری Black Bay کرده‌اند و باید اعتراف کرد که در این زمینه به موفقیت رسیده‌اند و باید دید در طی چند سال آینده ساعت‌هایی که ذکر شد و مواردی که عرضه خواهند شد به محبوبیت سری Black Bay خواهند رسید یا خیر.

در نهایت به آخرین و مهم‌ترین جنبه مقایسه می‌رسیم، ارزشمند بودن! ساعت‌های تودور به لحاظ حفظ ارزش خود از برادر خود یعنی رولکس بسیار فاصله دارند و یقینا انتظار این را نباید از برندی که در حال استحکام پایه‌های خودش است داشته باشیم که در مارکت ساعت همانند رولکس رفتار کند اما به شدت مستعد جایگزین بودن رولکس است چرا؟ چون در حال حاضر می‌توان گفت که ساعت‌های رولکس دست نیافتنی هستند و برای خرید اکثریت مدل‌های آن باید چندبرابر ارزش واقعی آن را پرداخت کرد دلیل این قیمت‌های سیاه مرتبط به تقاضای شدید بازار و تقاضایی‌ست که پاسخگویش نیست؛ علیرغم روند کاهشی قیمت‌ها تا چندماه آینده قاعدتا نمی‌توان یک سابمارینر یا دیتونا را با قیمت بوتیک تهیه کرد! پس تکلیف افرادی که بودجه کافی برای رولکس ندارند اما طراحی‌های آن را می‌پسندند چه می‌شود؟ اینجاست که نقش تودور پررنگ می‌شود و وجود ساعت پرطرفداری چون Black Bay که حتی بازار دست دوم قابل توجهی دارد مهر تاییدی بر توانایی تودور طی سال‌های آینده برای تبدیل شدن به برندی که جایگزین رولکس باشد خواهد بود.

Image: Tudor Pelagos FXD

برای اینکه تودور را جایگزین واقعی رولکس بدانیم هنوز زود است و به سیاست‌های کاری مدیران برند و بازاریابی مربوط به محصولاتشان بستگی دارد و در حال حاضر حداقل در ایران تودور حتی نتوانسته به لحاظ سهم خرید و فروش ساعت‌های به اصطلاح آکبند (Un worn) و دست دوم جایگاهی در حد اوبلو یا پنرای داشته باشد مگر اینکه بازار جهانی و دید سرمایه‌گذاری به آن تغییر کند؛ اما اگر عقیده مشابهی همانند من دارید که به ساعت به عنوان کالای سرمایه‌گذاری نگاه نمی‌کند و حساب بانکیتان پاسخگوی رولکس نیست اما نمی‌توانید مدل‌های رولکس را از ذهنتان  دور کنید به نظرم تودور می‌تواند نیاز شما را از داشتن یک قطعه زمانی شیک و استاندارد برآورده کند.